Kuracja olejem lnianym

Spożywanie oleju lnianego według Dr. Budwig

Ogólne informacje

Dr. Johanna Budwig opracowała dietę stosowaną w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych. Podobno w swojej klinice stosując swoją dietę z dobrym skutkiem leczyła ludzi z nieuleczalnych chorób. Głównym składnikiem jej diety była była spożywana codziennie tzw. pasta, czyli olej lniany zmiksowany razem z chudym twarogiem.

Przepis na pastę

Należy zmiksować (przez około 5 minut):
– osoby chore – 6-8 łyżek oleju lnianego; osoby zdrowe – 2-4 łyżek, dzieci – 1g/kg masy ciała,
– 12,5 dkg chudego białego twarogu,
– mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.

Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu można przechowywać ją w lodówce do 48 godzin.

Tak przygotowaną pastę można przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki. Np. na słodko z łyżeczką miodu, szczyptą kardamonu, cynamonu i pieprzu cayenne. Albo na słono z solą ziołową, z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku i cebuli. Albo na ostro z odrobiną imbiru, pieprzu cayenne i z dodatkiem czosnku i cebuli.

W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla dzieci.

Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.

Na co zwrócić uwagę stosując tę kurację?

Trzeba uważać na jakość kupowanego oleju. Musi to być olej tłoczony na zimno zrobiony w odpowiedniej technologii. Warto go kupić w sklepie z ekologiczną żywnością i zwrócić uwagę na etykietę „Olej lniany Budwigowy”.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s